Barion Pixel
Kövess minket
19ápr, 19 2019-04-19EVSE (töltőpont)

Aki kicsit is régebb óta élvezi az elektromos autózás örömeit, az azért tudja, hogy van egy árnyoldala is, főleg ha rendszeresen használja a fali konnektorba dugható mobil töltőjét. A rossz nyelvek szerint két féle elektromos autós van: akinek már elromlott a mobil töltője, és akinek el fog romlani.

Ez sajnos igaz, és nem kifejezetten a rossz termék, vagy gyenge minőség az oka, hanem a környezeti behatás, ami éri az ilyen töltőket. hideg, meleg, eső/pára, hó, rázkódás, és mellé 12-13-16A folyamatos terhelés. Ezek ugyanis akár 16-24-32 órát is dolgoznak, mire feltöltenek egy 30-40-60kW-os akkupakkot. Ez pedig bizony nagy terhelés.

Első körben kezdődik a kontakthiba, leálló töltés, érthetetlen anomáliák. ekkor még talán menthető a helyzet, de sokan nem veszik észre, mert nem szakemberek, hogy ez a kezdődő halál előszele. Ha sürgősen nem kerül szervizbe a töltő, akkor hamarosan végzetesen károsodik a töltő berendezés. Amikor megbontok egy javításra küldött töltőt, és a kiemelt képen látható helyzet fogad, akkor már tudom, hogy eddig tartott a javítás, de még reménykedek, hogy nem égett meg a panel, van mit kijavítani. Sajnos a legtöbb esetben a lenti képen látható helyzet következik be, és itt már vége a reménynek is. A kábelek szétégve, és ami rosszabb, a vezérlő panelből kiégett egy darab, nem fog működni a tápegység sem, és innentől az a kérdés, a jobb vállam vagy a bal vállam felett dobjam a hátam mögé.

Ebben az esetben csak teljes panelcsere létezik. Létezne, ha lenne kapható ilyen pót panel. Legtöbb esetben nem. Még a képen látható, KOPP által gyártott panel sem kapható, a gyártó nem ad külön ilyet. Ha egy autós ezzel szembesül, akkor általában egy lehetőség maradt eddig: vehet egy új mobil EVSE kábelt, holott az amúgy elég drága Type1 vagy Type2 töltő csatlakozó és kábel sértetlen. Ez pedig a legjobb esetben 70-100eFt-os kiadást jelent. Egyes gyári töltők pedig akár ennek a duplájába is kerülhetnek.

Mit ajánlunk mi a helyzet megoldására? Mobil EVSE (aktív töltőkábel) Type2/Type1 javító szett kapható a webáruházunkban. Ez gyakorlatilag egy teljes vezérlő elektronika, amit a hibás evse töltő kábel elektronika helyett lehet felszerelni a Type1 vagy Type2 töltő kábelre. Így megmenekül a hibátlan töltő csatlakozó, a 230V csatlakozó kábelt pedig csak akkor kell cserélni, ha az is károsodott. Egy ilyen komplett elektronika cserével teljesen megújul a mobil töltő kábel, ha a cserét szervizünk végzi, akkor pedig egy év garanciát vállalunk a javításra.

Ez a megoldás fele, harmada is lehet egy új töltő vásárlásához képest. További kérdései esetén keresse kollégáinkat.

Komment írása

Az e-mail címed nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *-al vannak megjelölve