Barion Pixel
Kövess minket
28nov, 19 2019-11-28Egyéb
Autó töltés személyre szabottan

Az elektromos autózás többet jelent, mint a robbanómotoros hajtás mellőzését. A fogyasztói szokások tudatos átalakítása együtt jár a villanyautózással, így például fontos számolni azzal, hogy pontosan mekkora távot szükséges megtenni naponta? Hol töltsem fel az autómat, ha időben, távolságban és költségben is hatékony akarok lenni? Átgondolt mindennapos közlekedés esetén nem hagyatkozunk a nyilvános töltőoszlopokra. Ezeket az utakat célállomási töltéssel érdemes tervezni.

Célállomások paraméterei

Hétköznapi célállomásaink például az otthonunk és a munkahelyünk. Jó esetben mindkét helyen elég időt töltünk ahhoz, hogy egy fali AC-töltő teljesen feltöltse az autónkat, mire útnak indulunk. Ahhoz, hogy tudjuk, milyen fali töltőt érdemes vásárolnunk, fontos számolni a következő tényezőkkel:

 • Milyen autót töltök, mennyi áram felvételét teszi lehetővé a fedélzeti töltő?
 • Mekkora betáp elérhető a jelenlegi hálózaton/milyen bővítési lehetőségek vannak (pl. napelem)?
 • Mennyi autót töltök, ezeknek milyen a csatlakozója (Type1/Type2)?
 • Megközelíthető-e a töltő más autósok számára is? Lehetővé teszem-e számukra a töltést (saját flotta/nyitott parkoló)?
 • Milyen egyéb fogyasztáshoz kell alkalmazkodnom a hálózaton a töltésem teljesítményével?

Sok kérdés, igaz? Léteznek olyan válasz-kombinációk, amikhez elérhető kész töltőberendezés a piacon, de mégis minden eset egyedi. Ne kössünk kompromisszumot! Nézzük meg, hogyan árnyalja a lehetőségeket az egyedi gyártás!

 • Szokatlan geometriájú, egyedi méretű falszakaszra vagy oszlopra kiválaszthatjuk a leginkább alkalmas dobozt, melybe az elektronika kerül, tehát nem jelentenek megkötést a kész töltő fix méretei.
 • A töltés áramerősségének szabályozása igény szerint skálázható.
 • Sajnos sok olyan kész töltőberendezés van a piacon, amik gyárilag nem tartalmazzák az előírt védelmet (pl. Fi-relé), ilyenkor külön dobozt kell a töltő közelében elhelyezni.
 • Egyes helyzetekben az aljzatos, más esetben a kábeles kivitel praktikus. Egyedileg gyártott töltő esetében akár mindkét csatlakozási lehetőség megvalósítható egy berendezésen belül. Az egyedi dupla töltők sem költségben, sem helyigényben nem közelítik meg a 2 db fix kész töltőt, azonos felszereltség mellett.
 • A hozzáférés többféleképpen korlátozható, dupla kivitel esetén akár áganként is. A kulcsos, zsetonos megoldások hatékonyak és megfizethetők.
 • A töltési teljesítmény terhelése szükség esetén szabályozható a hálózat többi fogyasztójának függvényében.
Felelős fogyasztói döntés

Fontos, hogy a megvásárolt berendezés hosszú távon használható legyen, és hogy minden legyártott eszköz teljes élettartama alatt maximális hasznossággal járuljon hozzá a kényelmünkhöz, vagy épp a hatékony munkavégzéshez.

Ha a megfelelő töltőberendezést már beszereztük, érdemes a többi vásárlásunk előtt is ennyi kérdést feltenni magunknak!

Komment írása

Az e-mail címed nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *-al vannak megjelölve