Barion Pixel
Kövess minket
15jún, 19 2019-06-15Egyéb
Foglalt!

Ha elektromos autóval járunk, vagy ismerünk olyat, aki elektromos autót használ, biztosan hallottunk már arról a bosszantó dologról, amikor az autós nem a saját töltőjén szeretne tölteni, de a becélzott nyilvános töltő épp foglalt. Felmerül a gondolat, hogy milyen jó lenne, ha látszana minden töltő foglaltsága valahol… És ez a gondolat nem is annyira utópisztikus! Tény, hogy ezt a funkciót alapértelmezetten még csak néhány szolgáltató nyújtja a töltőpontok adatai alapján, árnyalja még a helyzetet, hogy bizonyos töltők csak egy bizonyos regisztrációhoz kötötten használhatók, de a megoldás kézenfekvőbb, mint gondolnánk!

 

Van megoldás!

A mindenki számára elérhető megoldás, ha épp nem olyan töltőt használunk, ami be van kötve hálózatba, mobilappba, akkor is tudjuk jelezni a foglaltságot: PlugShare. Ebbe az alkalmazásba be lehet jelentkezni (check in) és meg lehet adni a várható töltési időt. Plusz extra, hogy a felhasználók láthatják a sikeres vagy sikertelen töltési infót, illetve tudnak üzenni egymásnak (ha már a töltő etikettet nem tartjuk be, és nem tesszük ki a mobilszámunkat jól látható helyre). Én is kaptam már üzenetet, hogy “kérlek, ha végeztél, tedd át a csatlakozót”.

 

Jelenleg…

Sajnos, jelenleg ezt az alkalmazást nagyjából az autósok 1-2%-a használja csak. Van, aki fórumokon is hangoztatja, “nehogy már még ezzel is foglalkozzon”, nem jelentkezik be, és aztán sopánkodik, ha nem tud tölteni. Ez nem csak kitaláció, ma személyesen is megfigyeltem egy amúgy igen forgalmas töltőnél, a XVIII. kerületi Lidl-nél, ahol több tucat autó tölt egy nap. Arra vitt az utam, gondoltam, ha épp van hely, töltök, és vásárolok, ha nem, megyek tovább. Egy oszlop van, DC+AC ágakkal. Érkezésemkor épp kiállt egy outlander, a DC-n töltött egy Leaf, az üres helyre már tolatott be egy i3, és szemben a várakozóhelyeken még várt egy i3 benne a sofőrrel. Ez minden nap így megy, sorbanállással. És ez miért érdekes?

Hát ezért, ami a kép bal oldalán, a „Checkins” oszlopban látható.

Ki lehet számolni, hányan jelentkeztek be, hogy épp töltenek, és mikor végeznek. Ha valaki ránéz az app-ra, akkor azt hinné, alig van forgalom, úgyis fog tudni tölteni, aztán odaér, és csodálkozik. De 98% eséllyel azok is így járnak, és bosszankodnak, akik előtte már ugyanígy nem jelentkeztek be töltéskor.

 

Magunkért és Egymásért

Kérlek Téged, kedves elektromos autós, használd a PlugShare-t, ha olyan töltőnél jársz, ami nincs bekötve foglaltság jelzésre! Segítsd ezzel a többi elektromos autóst, és legközelebb neked is segítség lesz!

Komment írása

Az e-mail címed nem lesz közzétéve. Kötelező mezők *-al vannak megjelölve